10. september 2011

Må det være sånn ?

Dette har jeg spurt meg selv hver eneste dag siden valgkampen startet opp igjen. Hvorfor? Jo, jeg er jo ganske fersk i dette gamet, etter mange år som sofa politiker har jeg valgt å engasjere meg. Min observasjon som sofa politiker har vært at det bare er "piss" som kommer ut av munnen på disse politikerene. De har ikke ryggrad,de lyver, forvrenger sannheten, og bestreber seg i det hele tatt på å si mest mulig med minst mulig substans.

Så starter jeg å legge merke til Hortens Høyre politikere. Der ser jeg politikere som viser oppriktig engasjement for Horten, som argumenterer for sitt alternativ, som viser konstruktivitet og slik jeg oppfatter det, ærlighet! Politikere som får pepper fordi de påpeker konsekvenser av valgt politikk og viser, for meg, logiske løsninger. Politikere som fordi de forteller om alternative løsninger blir stemplet som bråkmakere og kranglefanter. Politikere som Børre Jacobsen, Torild Brække og Benn Solem.

Så engasjerer jeg meg da, og disse politikerne legger vekt på at Høyre skal vise hva Høyre står for, fremheve sine politikere uansett hvor på listen de står, snakke om Høyres politikk. Og det gjør de! Gjennom hele valgkampen har Høyre snakket om sin politikk, og kandidatene har fått mulighet til å vise seg frem gjennom leserinnlegg, stands og dørbank aksjoner.

Så kommer baksiden. Valgkampen har knapt nok startet før Arbeiderpartiet angriper Høyre, snakker om Høyres politikk, tegner karikaturer av Høyres politikk som er helt hinsides. Jeg hadde ikke forventet dette etter sommerens tragiske hendelser. Kall meg blåøyd! Hvordan skal man takle slikt? For meg som fersking er det vanskelig. Jeg vet at dette er strategi, men noen av utspillene er så hinsides at det i mitt hode ikke kan gå ubesvart. Jeg vet innerst inne at jeg ikke burde gjøre det, men klarer ikke å la være. ROBEK diskusjonen og unnskyldningen til de fagorganiserte er eksempler på dette. Jeg synes allikevel at jeg har brukt fakta i innleggene og ikke tegnet eventyr fortellinger for at det skal bli en enklere retorikk.

Hvis man ser tilbake på valgkampen, hva har egentlig Horten Arbeiderpartiet fortalt meg om hva de vil gjøre de neste 4 år? Da mener jeg annet enn å fortelle velgerene hvor fælt det vil bli hvis Høyre overtar sjefs stolen i kommunen. Hva med status etter 12 år med Arbeiderpartiet i føreresetet? Ingen ting!

Jeg tenker at, er ikke folk interessert i høre på hva et parti forteller om egen politikk før de stemmer på det? Arbeiderpartiet har et formidabelt maskineri de kan mobilisere sammen med LO, og denne type valgkamp må de jo ha tro på at virker? Selv om det medfører bare mer politiker forakt, velger de denne strategien i Horten, gang etter gang. Hva er grunnen?

Det må da være mulig å diskutere saklig og på sak, og så når man ikke har mer saklighet å tilby, bare holde kjeft? Ikke bare møle på med usmakligheter, halve historie lekser og sosialdemokratiets overlegenhet, ser jeg interessert ut? Jeg har da ikke dratt frem Arbeiderpartiets flørting med kommunismen og komintern tidlig i forrige århundre? Jeg har da ikke dratt inn Arbeiderpartiets storstilte overvåking og jakt på alle til venstre for seg i etterkrigstiden? Eller antydet at siden de drev med slikt en gang, er det sikkert slik nå også?

Det er ikke relevant for meg og de som bor i Horten, med de utfordringer vi har i kommunen nå etter 12 år med Arbeiderpartiet i førersetet. Jeg kunne til nød akseptert denne type lettvint retorikk i et stortingsvalg, men i et lokal valg? Halloo ??

Det er blitt slik at jeg nesten angrer på at jeg fikk ideen om å engasjere meg. Å skulle bruke tiden på å forholde meg til Horten Arbeiderpartis listekandidaters interne skrive konkurranse, er ikke akkurat min favoritt hobby. Er det derfor de driver på denne måten? Jeg tror det kan være en effektiv avskrekker, for folk som har annet å gjøre, til å engasjere seg i lokalpolitikken. Hvorfor skulle de ellers holde på slik? Folk flest sitter kun igjen med en ting etter en slik valgkamp, og det er at politikere er idioter og løgnhalser. Folk skiller desverre ikke på partiene, de definerer politikere ut ifra de som roper høyest og mest usaklige.

Nei, jeg lar meg ikke avskrekke så lett, og angeren den skyver vi til side. Men jeg er livredd for at jeg skal bli en sånn politiker som ikke svarer på sak når jeg ikke har argumentasjon. En som ikke klarer å holde kjeft når det ikke er mer saklig å si. Så får jeg heller håpe at de rundt meg slår meg i hodet med noe hardt hvis jeg skulle nærme meg den streken jeg er så redd for å trå over av vane.

Gå tilbake til Sofan? Neppe, det er for mye som må gjøres til at det er aktuelt. Det er for mange mennesker i Horten, både ansatte og mottakere av tjenester, som lider under situasjonen vi er i nå  til at jeg vil krype tilbake i sofan!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar