21. mars 2012

Jeg blir lei meg og fortvilet

som medmenneske, men også som lokalpolitiker for den nye posisjonen i Hovedutvalget for Helse,Omsorg og Sosial, når jeg leser oppslag som i dagens Gjengangeren. Denne type saker er en av grunnene til at jeg valgte å engasjere meg i lokalpolitikken. Det er fortvilende at vi er i en situasjon hvor vi ikke er i stand til å tilby våre innbyggere og deres pårørende den trygghet de føler de har behov for.

Nå kjenner jeg ikke denne konkrete saken, og jeg trenger strengt tatt ikke å kjenne denne eller andre saker som slås opp. For meg er verden så enkel som at hvis en pasient ikke føler seg trygg nok til å bli sendt hjem,  så er det en følelse som er reell for pasienten og derfor så langt som mulig skal respekteres. Men, som lokalpolitikere kan vi ikke blande oss opp i enkelt saker, vedtak og deres faglige begrunnelser. Det har vi ikke kompetanse til og det vil være å blande kortene. Det vi kan gjøre er å jobbe for at rammebetingelsene innen helse området blir best mulig slik at pasienter og pårørende ikke føler at de trenger denne typen oppslag i pressen for å få hjelp i systemet.

Så kommer realitetene og slår meg i bakhodet. Det er ikke slik og det kommer ikke til å være slik på en stund enda, at vi innenfor helse området vil være i stand til å tilby alle pasienter det tilbudet de føler at de trenger og har krav på. Vi kommer til å se flere slike oppslag. Det er de harde realiteter. Vi har en pott penger som ikke strekker til for å dekke de behovene som er i kommunen vår, de strekker ikke til innenfor noe område. Vi har overtatt et bo som det vil ta lang til å få på beina, mer enn den 4 års perioden vi er valgt for. Det hindrer oss imidlertid ikke i jobbe for å finne de gode løsniningene og å jobbe for å finne ut hvordan vi kan tyne mer ut av hver krone. Og det skal vi klare! Ikke akkurat noen trøst for de som føler at de kommer i en uverdig situasjon i dag, men jeg kan love at jeg og de andre politikerene i Høyre jobber og vil jobbe målrettet, slik at Hortens innbyggere ikke kommer i slike situasjoner som beskrevet i dagens Gjengangeren i fremtiden. Klarer vi det i løpet av en uke, en måned eller et år? Neppe, men gjør vi den jobben vi ønsker å gjøre, vil det merkes klart og tydelig i løpet av de neste årene at her er det nye kokker og mindre søl.

Jeg er utålmodig, veldig utålmodig, men har måttet innse at Roma ikke ble bygd på en dag. Som en av mine mer rutinerte politiker kollegaer påpekte overfor meg i går kveld: "Jan-Petter , husk at vi ikke har hatt makten i et halvt år enda. Husk, at vi har ikke hatt et budsjett å jobbe etter i mer enn 3 måneder." Hjelper det ? Nei, jeg er fortsatt utålmodig, men jeg vet også at vi sakte men sikkert kommer til å legge på plass ramme betingelser som gjør at fler og fler av Hortens innbyggere vil se at det gjør en positiv forskjell at Høyre og de andre borgelige partiene har kommet til makten. Så gleder det meg at våre saker nå begynner å komme på sakskartene som skal til behandling i hovedutvalgene og i kommunestyret. Neste møterunde som starter nå over påske inneholder for oss helse politikere flere av Høyres program saker, vi har startet å sette dagsordenen, vi beveger oss, folk vil se at vi leverer det vi lover, riktignok sakte, men sikkert.

Drømmen om Horten gjelder også innen for Helse,Omsorg og Sosial området!

2 kommentarer:

 1. Politikerne står fritt til å endre prioritering på budsjettet, uavhengig av ROBEK.Balanse er kravet.
  (eksempelvis redusere andre områder enn helse). Dessuten er Horten nå i realiteten ute av ROBEK,
  før det ble noen utfordring for deg og Høyre. Det fiksa venstre siden.
  Helse- og sosialområdet var uten god administrativ styring, dette førte Horten
  inn i ROBEK med stort merforbruk, men kommunene har hele tiden gitt det omsorgstilbud innbyggerne har
  krav på.Feil og meforbruk må selvfølgelig rettes opp, men jeg registrer at du vil ha enda mer
  til helse, hvor skal du hente dette fra? Tror du privatisering av barnehager og sykehjem vil redde deg?
  Eller håper du på enda mere overføringer fra den rød - grønne regjeringen?

  klara tale

  SvarSlett
  Svar
  1. Må innrømme at jeg ikke forstår kommentaren din relatert til innlegget over.

   Selvfølgelig ønsker jeg mer penger til helse omådet. Jeg ønsker mer penger til alle områder, men med dagens overføringer til kommunene kommer Horten og Vestfold kommunene urimelig dårlig ut. Mer penger er derfor ikke noe alternativ på kort sikt. Da må vi se på hvordan vi bruker pengene på en mest mulig effektiv måte, hvordan vi prioriterer, og hvordan vi kan få tilflyttere til kommunen som kan bidra med økt skatetilgang på sikt.

   Slett